výroba odrážedla trvá aktuálně jen 2 dny

6 důvodů proč upřednostnit odrážedlo před dětským kolem

6 důvodů proč upřednostnit odrážedlo před dětským kolem s pomocnými kolečky

s-pomocnymi-kolieskami

Většina z nás, dnešních rodičů se učila jezdit "starým způsobem", a tedy na kole vybaveném pomocnými kolečky. Už jen vlastnictví bicyklu byla velká věc a pomocné kolečka byly nutností. Kolo bylo mohutný a těžký, na ten svůj si vzpomínám velmi dobře. I na ty labilní kolečka :)  ale to bylo asi naschvál. Určitě si pamatujete den, kdy vám kolečka odstranili, zatímco prvních několik kilometrů běhali rodiče za vámi, abyste nespadli.

Dlouhou dobu jste měli oporu v pomocných kolečkách, a tak jste neměli vybudovanou schopnost udržet stabilitu. Odebrání opěrných koleček tak bylo docela strašidelné. Kolik pádů následovalo je těžké vyčíslit.

Dnes existují i ​​jiné, jednodušší způsoby jako děti připravit na cyklistiku. A s přípravou můžete začít již ve věku 18 měsíců, ale samozřejmě pouze když bude dítě samo chtít. Ano, mluvíme o dvoukolovém odrážedle.

Jaký je vlastně rozdíl mezi používáním odrážedla a kola s pomocnými kolečky?

  • Systém

Pokud dítě posadíte na odrážedlo, jako první se začne na něm odrážet nohami od země - zatímco sedí. Časem, když si bude jisté, že mu to jde, začne se na odrážedle pohybovat mnohem rychleji. No a když dokáže řídit a zároveň zvednout nohy a jen tak se nechat vézt, je jasné, že už umí udržet rovnováhu a je si svou jízdou zcela jisté. Při přechodu na kolo už stačí pouze přidat šlapání, které se dítě naučí rychleji než držení balansu.

Nabývání jízdních schopností s pomocnými kolečky probíhá zcela naopak. Nejdříve se dítě naučí šlapat do pedálů a až po odebrání koleček se učí držet rovnováhu, což může být dost náročné a může to trvat někdy i několik měsíců.

  • Překonání strachu z pádu

Díky odrážedlům se děti nejdříve naučí udržet rovnováhu a věřit ve své schopnosti vozit se na dvoukolovém vozidle. Z toho vyplývá, že po přidání pedálů přesně ví, jak se jeho kolo zpráva v zatáčce a jak jej ovládat.

V případě, že se dítě nejdříve učí jezdit s pomocnými kolečky, je dost možné, že zažije více pádů než při odrážedle. Kromě toho, že bude mít delší strach z úrazu, rovněž bude potřebovat zjistit jak se jeho vozidlo zpráva v různých situacích a pouze na dvou kolech.

  • Jízda v terénu

Zatímco odrážedlo je vhodné do každého terénu, stabilizační kolečka vaše dítě nedopraví všude kam chce. Šikmé plochy jsou pro přídavná kolečka problém, protože se na nerovném povrchu nebezpečně naklánějí a pokud je navíc povrch měkký, je těžké se s nimi přes něj přepravit.

  • Váha vozidla

Váha je docela důležitým parametrem při výběru odrážedla i kola, a to nejen kvůli případům, kdy ho musí rodiče nosit v rukou. Je důležité aby dítě mohlo své vozidlo snadno nadzvednout, když chce projít přes obrubník nebo jinou překážku a také aby ho při pádu těžké vozidlo nestáhlo na zem. Rozdíl mezi prvním kolem a odrážedlem je však patrný na první pohled. Nejlehčí odrážedlo má 2,7 kg a dětská kola začínají od 6,5 kg. To je téměř dvakrát více. Je totiž zcela zřejmé, že dítě první týdny nebude zvládat dlouhé trasy. Odrážedlo úplně v pohodě ponesete v rukou, nebo zavěsíte na kočár. S kolem to už tak snadné není.

  • Výška sedáku

Výška sedadla je při získávání dovedností v jízdě na dvou kolech velmi důležitá. Zatímco kola se z logických důvodů vyrábějí s výše položenou sedlici, zejména proto aby se pedály nedotýkaly země při jízdě, odrážedla najdete už ve výšce sedu 28cm od země. To znamená, že už 18 měsíční dítě, které dokáže jezdit na odstrkovací plastové motorce může přejít na dvoukolové odrážedlo, tedy pokud samo chce.

  • Brzdění

Odrážedlo pro nejmenší děti, učí děti držet balanc. Jelikož je dítě neustále na nohou, dokáže se pomocí nich rozjet i zastavit. Brzdění nohama pri jízdě na odrážedle je pro děti ta nejpřirozenější intuitivní věc. V případě kola už malý jezdec brzdí pedály nebo ručně a to je pro malé dítě příliš mnoho funkcí najednou, které je třeba zvládat, hlavně pokud se dítě pouze učí jezdit.

 

 To, zda zvolíte klasický "oldschool" způsob, nebo odrážedlo, je zcela na vás. Pokud se však rozhodnete pro odrážedlo, zvažte naši nabídku. Kromě toho, že dítě bude mít na svém odrážedle vlastní jméno (když odrážedlo zdědí sourozenec, jméno se jednoduše dá vyměnit), je lehké - jenom 2,7kg, anatomicky vyvážené a dítě může na něm zkoušet jezdit již od 18 měsíců. Dopřejte vašim dětem ten nejlepší start na dvou kolech!

 

simonka

Vždy máme radost, když se nám maminky pochlubí, případně dají zpětnou vazbu, jak se jim daří :) Malé Simonce maminka koupila odrážedlo loni na jaře. Na plastové tříkolové motorce už šla jako vítr, a proto tehdy nastal čas, pohnout se dál a vyzkoušet dvě kola. Letos nám maminka poslala fotku, že ze Simoky je již velka cyklistka ♥ Gratulujeme a děkujeme za fotky.