výroba odrážedla trvá aktuálně jen 2 dny

Kdy může vaše dítě začít jezdit na odrážedle?

BLOG-MO-foto1

Kdy může vaše dítě začít jezdit na odrážedle? Dříve, než si myslíte...


Rodiče si často kladou otázku, kdy je vhodné začít používat dvoukolové odrážedlo. Odpověď není úplně jednoznačná ani přesně stanovená. Správný věk dítěte totiž není určen žádným číslem či věkem, ale schopnostmi a motorikou konkrétního dítěte.

Podle odborníků s mnohaletými zkušenostmi je vhodné, aby dítě začalo používat dvoukolové vozítko připomínající kolo bez pedálů tehdy, když už se dokáže bezpečně vozit na odrážecí motorce nebo jiném typu stabilního dětského odrážedla. 

 BLOG-MO-foto8

Pokud už dítě sebejistě jezdí na plastové motorce, přišel čas na odrážedlo.

Ještě před pár lety byla na trhu k dostání jen odrážedla určená dětem od 3 let. To se však změnilo a děti už můžou na odrážedlo nasednout mnohem dříve. V případě našeho odrážedla je to už od 18 měsíců, nebo od období, kdy na něm dítě samo chce a dokáže sedět, případně ho při sezení tlačit nohama.

BLOG-MO-foto9

Jaký je rozdíl mezi odrážedly pro 3 leté děti a 18měsíční drobečky?


Na první pohled téměř žádný. Avšak markantní rozdíl je ve výšce sedadla! Dítě při sedu na odrážedle musí dosáhnout na zem oběma nohama. U odrážedel pro 3leté a starší děti nedosáhnou mladší nebo vzrůstově menší dítka na zem, takže se na něm nebudou cítit bezpečně. Na našich odrážedlech je nejnižší sed ve výšce 28 cm od země, proto na nich mohou jezdit i děti od 18 měsíců.

Odrážení je pro děti už v tomto věku velmi přirozenou činností, a pokud mají možnost, většinou se pokoušejí na odrážedle svézt nebo na něm alespoň dělat kroky. 

Jestliže se však vaše dítě nezačne vozit hned ve věku 2 let, nemusíte zoufat. Každé dítě je jiné a stejně, jako začnou v různém věku mluvit či chodit, je i toto individuální. Všechno má svůj čas.

I přesto, že je naše odrážedlo vhodné pro nejmenší děti, můžete ho využívat až do 5–6 let. Většinou však děti ve věku 4–5 let postupně přecházejí na kolo. Pokud se dítě nechce odrážedla vzdát, můžete mu opatřit prodloužené sedadlo a jízda pokračuje, protože odrážedlo unese až 25kg.


Dejte dítěti možnost rozhodnout se


I když koupíte odrážedlo už 1,5letému dítěti, za žádnou cenu není vhodné ho do jízdy na něm nutit. Většinou děti samy svou přirozenou zvědavostí dostanou chuť odrážedlo vyzkoušet. Můžou začít pomalým tlačením vozítka mezi nohama a až později si sednout. Každopádně pohyb na odrážedle je pohodlný a děti na něm rády jezdí, takže když bude dítko připravené, samo si o něj řekne. 

Skvělá příprava na kolo

Odrážedlo představuje jakousi lehčí verzi kola bez pedálů. Nejen, že není těžké (váží jen 2,7 kg), což oceníte hlavně ve chvílích, kdy se dítě bude chtít projít, ale jeho hlavním úkolem je naučit dítě hravě udržet rovnováhu. Proto nemají odrážedla pomocná kolečka. Jsou vlastně pomocnými kolečky jízdního kola. Děti mají na odrážedle nohy neustále na zemi, takže se nemusí bát pádů. 

 

Žádné brzdy, žádné komplikace


Pokud sháníte odrážedlo pro 2leté děti, nevybírejte ho podle brzd. Dvouleťáčci ještě nedokáží natolik koordinovat pohyby, aby stíhali používat brzdu. Protože mají nohy permanentně na zemi, intuitivně budou brzdit nohama. Brzdy jsou jinak určitě důležitý prvek výbavy kola, nicméně na odrážedle jsou zbytečné. Svoji velice důležitou roli sehrají při jízdě na kole, kde má dítě nohy na pedálech.

Pro nejmenší děti je klíčové, aby odrážedlo bylo dostatečně lehké a aby s ním mohly snadno manipulovat – nadzvednout ho na obrubník nebo otočit. Právě proto nemá naše odrážedlo žádné zbytečné příslušenství, které by zvyšovalo jeho váhu. Při koupi odrážedla tedy sledujte i jeho hmotnost. Naše odrážedla váží jen 2,7 kg.


Tak co říkáte, už jste si vybrali správné odrážedlo pro svého drobečka?