výroba odrážedla trvá aktuálně jen 2 dny

Naučte dítě držet balanc na odrážedle

Vše, co potřebujete vědět o odrážedlech


Jezdit na kole sebevědomě a přitom bezpečně není dovednost, která se objeví přirozeně, a už vůbec to není jednoduchý proces. Samozřejmě existují přirozeně talentované děti, které začnou sebejistě šlapat do pedálů už při třetím pokusu, ale to jsou spíše výjimky.

Většina dětí projde delším procesem učení, který může trvat až několik měsíců. Proto se doporučuje naučit děti jezdit nejdříve na odrážedle, což jim zabezpečí plynulý a nekomplikovaný přechod na kolo.

Základem bezpečné jízdy na dvojkolovém vozítku je dobrá rovnováha a koordinace. Jakmile se dítě zdokonalí v těchto oblastech, má dobrý předpoklad naučit se rychle a bezpečně jezdit na kole. Jenže co si přesně představit pod pojmem „odrážedlo“ a co byste měli zvážit v případě, že chcete nějaké koupit?

Co je odrážedlo?

Odrážedlo je v podstatě kolo bez pedálů a brzd. Aby se dalo do pohybu, musí se děti odrážet nohama, jako to dělával Fred Flinstone ve svém prehistorickém autě. Na brždění musí taktéž použít nohy.


Odrážedla nemají žádná pomocná kolečka, jsou tedy dvoukolová. Protože děti mají nohy na zemi, pomocí odrážení si rozvíjejí schopnost udržet rovnováhu a koordinovat vozítko. Tím si, ještě než se poprvé posadí na kolo, rozvinou smysl pro udržení rovnováhy.

Od jakého věku jsou odrážedla vhodná?

Pravdou je, že pokud dítě umí chodit, dá se předpokládat, že mu půjde i jízda na odrážedle.
Proto se některé firmy, jako je ta naše, rozhodly nabízet odrážedla s níže položeným sedadlem, na které dokáží naskočit už i 18měsíční děti.

Samozřejmě, že dítě musí samo chtít. Ale jestli dokáže bez obav jezdit na plastové motorce, zcela určitě zvládne ovládat i odrážedlo. 

To, aby dítě na odrážedle sedělo bezpečně a nohy mu dosáhly celým chodidlem na zem, je velmi důležité pro jeho sebejistotu během jízdy. 

Běžná odrážedla se vyrábějí pro 3leté děti. Tomuto věku je přizpůsobená i výška sedadla. Pokud kupujete odrážedlo menšímu dítku, určitě si prověřte výšku sedadla od země, aby odrážedlo zbytečně nestálo rok nebo rok a půl v koutě, než na něj dítě doroste. 

Na co jsou odrážedla vhodná a jak fungují?


Jak asi správně tušíte, na odrážedlech se děti odrážejí. Začínají jednoduše kráčet v sedě, potom už dělají větší kroky a nakonec už na odrážedle dokáží „plachtit“, což znamená, že se rozběhnou, odrazí a zvednou nohy.


Jakmile umí na odrážedle jezdit, aniž by měly nohy na zemi, jsou schopné zvládnout jízdu na kole. Ale není kam spěchat, protože děti se na odrážedle naučí nejen udržet rovnováhu, ale i to, jak se chovat při změně směru, odbočování nebo při jízdě z kopce.

 

Opravdu odrážedla fungují?


Během jízdy na kole musí dítě přemýšlet nad šlapáním a bržděním, což pro něj znamená zbytečnou zátěž, hlavně v úplných cyklistických začátcích. Oproti tomu odrážedla jsou na použití jednoduchá, a proto většina dětí sama bez vysvětlování pochopí, že stačí sednout si a jet.

Pokud by mělo dítko přece jen větší obavy, může odrážedlo nejdříve jenom tlačit – je to koneckonců nejčastější scénář při začátcích na odrážedle. Když získá jistotu, sedne si a začne se odrážet.

Jsou odrážedla lepší než kolo s pomocnými kolečky?

Tomuto tématu se věnujeme v článku 6 důvodů proč upřednostnit odrážedlo před dětským kolem, ale krátkou odpovědí je ano – jsou. Velkými a nejdůležitějšími rozdíly mezi nimi je hlavně výška sedadla, váha vozítka, ale i systém a jednoduchost při nácviku držení rovnováhy a jízdy. Jelikož odrážedla nemají pedály, může být sedadlo níže a také jsou díky tomu mnohem lehčí než běžná dětská kola. I pro menší děti je tak jednodušší odrážedlo pohánět a vést.


Proč se odrážedla obejdou bez brzd?


Absence brzd ušetří dítě zbytečného přemýšlení a strachu, zda bude umět zastavit. Jednoduše spustí nohy dolů a zabrzdí. Díky tomu je také váha vozítka nižší a snáze se s ním manipuluje.

Není pochyb, že na to, aby se dítě cítilo na dvojkolovém vozítku bezpečně, si musí být jisté v držení rovnováhy a koordinaci. A to je přesně důvod, proč se odrážedla vyrábějí.

Používáním odrážedla si tak ušetříte spoustu hodin běhání za dítětem po odstranění pomocných koleček a taktéž předejdete zbytečným pádům.

Už jste si vybrali, na které odrážedlo vaše ratolest nasedne? – Širokou nabídku našich odrážedel si můžete prohlédnout na naší stránce v sekci NABÍDKA ODRÁŽEDEL.